dimarts, 10 de setembre del 2013

La tardor al Racó d'Ademús i la pluja groga de la xopera al riu Bohigues



En unes setmanes arribarà la tardor. Vos convide a gaudiar-la a les muntanyes i paisatges valencians. El territori és ampli, i dins del clima mediterrani i semicontinental, trobem variacions significatives. Els Ports, el Maestrat, la Vall d'Aiora, el Comtat o l'Alt Vinalopó són zones que recomane, encara que qualsevol em sembla destacable.

Una de les zones a les que jo acudiré sense falta és al Racó d'Ademús, per les seues condicions geogràfiques i la major continentalitat que cap altra zona valenciana. És un lloc fantàstic. El mateix dia aniré al riu Bohigues (Vallanca i Ademús); visitaré Castielfabib, un dels pobles valencians més bells; i també m'acostaré a conéixer un poble abandonat que hi ha en en el límit amb Terol.

Sobre l'experiència al riu Bohigues, és gaudir d'una música única: la 'pluja groga' de la xopera (metàfora que li 'furte' a l'escriptor Julio Llamazares, autor del llibre 'La lluvia amarilla'). Si ho podeu experimentar, ací o en altre lloc, vos ho recomane. Seure en silenci entre estos arbres permet escoltar la melodia tranquil·la de la caiguda de fulles, imparable, que anuncia l'hivern. És indrescriptible.