dilluns, 15 d’agost del 2011

Las Tóvedas, dos nuclis de població deshabitats en la comarca del Racó d'Ademús (terme municipal de Castielfabib)

Las Tóvedas, dos nuclis deshabitats situats en Castielfabib (el Racó d'Ademús) van ser un gran descobriment per a Àngels i per a mi. No teníem ni idea de la seua existència, ni havíem vist prèviament cap fotografia d'ells. Simplement, fullejant uns mapes de la Generalitat, vaig veure'ls, i com ja coneixia la zona de Vallanca, un dia ens vam decidir a anar-hi. El recorde perfectament, encara que he de dir que estes fotos no corresponen a eixe dia. Feia un fort vent de mestral, i el paisatge estava totalment nítid, amb núvols. És a dir, magnífic per a fer fotos. Deixàrem el cotxe en Vallanca i vam anar a peu fins al punt on per primera vegada es divisa las Tóvedas de Arriba, en un desviament que hi ha en la pista Vallanca-Port del Hontanar. Baixàrem i pujàrem a las Tóvedas de Arriba en un temps rècord.

Les fotos que veiem ací corresponen a la segona vegada que vam anar, el 30 d'abril de 2006. Vérem Tóvedas de Arriba, i també Tóvedas de Abajo. Realment el nucli més consistent és el de dalt, però la fotografia primera que il·lustra esta entrada i que al meu entendre representa molt bé l'abandonament, és a las Tóvedas de Abajo. El carro s'havia podrit, l'arbre de la casa havia caigut, i, com un presagi, la porta restava oberta enfront del vent i del temps. Si veiem les fotografies de paisatge, corresponen al tram de vall que hi ha entre un nucli i altre. Certament, en primavera, vam gaudir d'un bonic contrast cromàtic.

Las Tóvedas, com La Nava, el Hontanar, o Casas Quemadas, són llogarets deshabitats, en eixe poble situat als confins del País Valencià que es diu Castielfabib, i que, per cert, té un nucli urbà digne de visitar, dels més bonics de la nostra geografia. També recomane fer una volta pel riu Ebrón, que passa al costat de Castielfabib i que poc més avant es junta al Túria.

1 comentari:

Jaume Pubill ha dit...

A un li venen ganes de comprar una caseta ahí... La tranquil.litat no faltaria. jejejeje
Una abraçada