diumenge, 17 de juliol del 2011

Evitar els grans incendis forestals a les nostres muntanyes (el número 112, sempre que hi haja algun perill)

Quan arriba l'estiu, també arriba l'època d'incendis forestals a les nostres muntanyes. Enguany ja n'hem patit uns quants, com per exemple el de la Serra d'Irta o un que va tindre lloc a la comarca dels Serrans. És probable que en els pròxims dies i fins i tot, més enllà de l'estiu se'n declare algun més. La quantitat i la força dependrà de molts factors.

Els factors que poden provocar un incendi són molts, i alguns estan vinculats a causes naturals: caiguda de rajos, calor, estat dels boscos... Uns altres no, de fet, la majoria de factors ja no són naturals. També hem de tindre en compte que en la nostra cultura, a l'àmbit mediterrani els incendis sempre han existit. Podríem dir que el normal és que els boscos es cremen cada un cert temps.

Amb l'augment de la massa forestal que ha experimentat la muntanya mediterrània en les últimes décades, els incendis de grans proporcions han crescut d'una forma important. Eixos són els incendis que hem de témer. En la memòria col·lectiva, la Muela de Cortes, la Serra d'Espadà i la Calderona, Sacanyet, Alcubles... Pina de Montalgrao, l'Alcalatén, la Calderona una altra vegada... han sigut molts.

Evitem sempre deixar restes de menjar o vidre en la muntanya. Molt menys encenguem foc en cap època de l'any, menys en estiu; i no tirem puntes de cigarreta des de les finestres del cotxe. En el moment en què veiem un conat d'incendi, tot i que pensem que puga ser controlat, cridem immediatament els serveis d'emergència (112). Ells ja verificaran si és un foc controlat o no. I si anem caminant per la muntanya i intuïm foc, a més, intentem abandonar la zona el més aviat possible, a més de si hem vist alguna persona en la caminada, donar compte immediatament. Els dies de ponent o vent de sud-oest són els dies en què pitjors incendis s'han declarat a terres valencianes, per tant, tinguem especial cura a la muntanya eixos dies.

Fotos: Incendis de l'Alcalatén, any 2007; incendi d'Argelita, Llucena i Vallat (any 2005), incendi Pinta de Montalgrao (any 1994); Incendi Serra Calderona (any 2004).