dimarts, 7 d’abril del 2009

Com férem el llibre de pobles abandonats: en bici pels masos fortificats de Vilafranca, Cantavieja, La Cuba i Portell de Morella

Era el principi de l'estiu de l'any 2005 i José Manuel, Xelo i jo vam passar uns dies a Vilafranca, en concret a l'Alberg de La Parreta. L'objectiu era gaudir d'uns dies de temps lliure, per una banda; i per altra, documentar alguns nuclis deshabitats i poder fer algunes fotos que incorporar al llibre de pobles abandonats, que en aquells moment estàvem preparant. Vaig conéixer eixos dies Xelo, amiga de José Manuel, professora d'educació física, i una gran persona. Els tres férem dos eixides en bicicleta.

La primera va ser voltant alguns masos fortificats de Vilafranca, Cantavella, La Cuba i Portell de Morella. La veritat és que ens deparà bons moments i també conéixer Simón Martí, l'últim habitant que va viure a Les Alberedes del Portell, a qui eixe mateix dia vam entrevistar. La segona excursió, més curta però no menys intensa, ens va dur al cim del Picaio, mirador d'excepció sobre el canó del riu Montlleó i després al Pla de Masorro, un autèntic museu a l'aire lliure de la pedra en sec. Gràcies a Sergi Monfort per ser tan acollidor a La Parreta. Per cert, Sergi i Diego Ripollés tenen un magnífic llibre publicat sobre Vilafranca del qual ja he fet una referència: "Camins i paisatges de Vilafranca".